BİHTER İYİDİR
KLİNİK PSİKOLOG,MSc
&
Psikoterapist
SaglikAnksiyetesi_S
03/07/2015
1,131
SAĞLIK ANKSİYETESİ

SAĞLIK ANKSİYETESİ

Herkesin zaman zaman işi, ilişkileri, ekonomik durumu ve pek tabii ki sağlığı hakkında endişelenmesi olağandır. İnsanlar, vücutlarında farklı bir duyum ya da değişiklik fark ettiklerinde bu duruma yöneli merak ve kaygı duygularının ortaya çıkması beklendik bir durumdur. Ancak zaman zaman ortaya çıkan bu kaygı ile kişinin sağlığına yönelik süregen bir kaygı yaşıyor olması arasında büyük bir fark vardır.

Sağlık anksiyetesi, kişinin sağlığına yönelik bir tehdit olduğu düşüncesiyle anksiyete semptomlarının tetiklenmesi yaşantılarını ifade eder. Sağlık anksiyetesi olan bireyler sıklıkla; kanser, kalp krizi, alzheimer, felç ve şizofreni gibi hastalıklara yönelik yoğun kaygılar duyarlar.

Sağlık anksiyetesi kişinin hayatında diğer anksiyete türleri gibi  pek çok olumsuz sonuca yol açabilmetedir. Bunların başında; yaşam kalitesinin ve tatmininin azalması, sosyal ve mesleki ilişkilerde bozulmalar, kişinin performansında düşüşler ve  mali güçlükler gelmektedir.

Sağlık anksiyetesinin psikoterapisi sürecinde hedefler ve çalışmanın işleyişi şu şekildedir:

  • Kişinin bedensel duyumlara odaklanmasının azaltılması
  • Sağlığa ilişkin düşüncelerin yeniden gözden geçirilmesi ve gerçekçiliklerinin değerlendirilerek yeniden yapılandırılması
  • Kontrol ve güvence arayışı çabalarının azaltılması
  • Kaçınma davranışlarının azaltılması
About the author