BİHTER İYİDİR
KLİNİK PSİKOLOG,MSc
&
Psikoterapist
AileIciSiddet_S
03/07/2015
843
AİLE İÇİ ŞİDDET

AİLE İÇİ ŞİDDET

Eşinize, çocuğunuza ya da aynı evde yaşayan akrabalarınıza yönelik tehdit, baskı ve kontrol, içeren, fiziksel, cinsel, ekonomik ya da psikolojik açıdan zarar görmelerine veya acı çekmelerine sebep olan her türlü davranış “Aile İçi Şiddet” olarak kabul edilir.

Şiddet günlük yaşantıda ağırlıklı olarak vurgulandığı gibi sadece fiziksel değildir, ekonomik, cinsel ve psikolojik şiddet türlerine de maalesef hem ülkemizde hem dünyada sıklıkla rastlanmaktadır.

Fiziksel şiddet kişinin karşısındakine fiziksel olarak, bedenen zarar vermesi anlamına gelir. Burada özellikle vurgulanması gereken bir mesele müdahaleye maruz kalan kişi görünür fiziksel bir yaralanma yaşamasa dahi bu davranış bir şiddet eylemidir.

Ekonomik şiddet; para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları, gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, kadının mallarını ve diğer gelirlerini elinden almak, çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, çalışıyorsa iş hayatını olumsuz etkileyecek kısıtlamalar getirmek, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda kadının fikrini almadan tek başına karar vermek gibi eylemleri kapsar.

Psikolojik şiddet; bağırmak, korkutmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, ailesiyle, akrabalarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla ya da başkalarıyla görüştürmemek, eve kapatmak, küçük düşürmek, çocuklarından uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başka kadınlarla kıyaslamak, nasıl giyineceği, nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konusunda baskı yapmak, kadının kendisini geliştirmesine engel olmak gibi eylemlerdir.

Evli olduğu kişi bile olsa kadını istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimlerde cinsel ilişkiye zorlamak (tecavüz), başkalarıyla cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel organlara zarar vermek, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya, kürtaja, enseste, (akrabalar arası cinsel taciz ya da tecavüz), fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, telefonla mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak gibi eylemler cinsel şiddettir.

Ailelerde ilişkinin şiddete rağmen sürdüğü durumlar vardır, bunlar ailenin ve aile üyelerinin yapısı ve dinamikleriyle olduğu kadar sosyal, kültürel ve ekonomik koşullarla da ilişkilidir. Şiddete maruz kalan kadınlar bundan utanç duyabilmekte ve bu duygu yardım arama davranışının önüne geçebilmektedir.

Kadına yönelik şiddet kadınların ve kız çocuklarının maddi ve manevi bütünlükhakkı, kişilik özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü ve evleneceği kişiyi seçme hakkı gibi en temel haklarından yararlanmasını engellediği için kadının insan haklarının ihlali olarak kabul edilmektedir. Ve şiddete maruz kalan kadın ve çocukların yardım ve destek ihtiyaçlarının desteklenmesi bireysel, toplumsal ve yasal sorumluluğumuzdur.

About the author